Om du är en idrottare, finns det en god chans att du har hört talas om jumper’s knee. Detta tillstånd kan vara extremt frustrerande och försvagande. I det här blogginlägget kommer vi att lista allt du behöver veta om jumper’s knee: vad det är, hur det uppstår och hur man behandlar det!
Om jumper’s knee
Jumper’s knee, även känd som patellar tendonitis, är en överbelastningsskada som påverkar senan som förbinder knäskålen (patella) med skenbenet. Det utvecklas vanligtvis som ett resultat av repetitiva rörelser som att hoppa och springa. Detta orsakar mikrochips i senan och leder till smärta, ömhet och svullnad, vilket kan göra det svårt att delta i fysiska aktiviteter.
Symtom på jumper’s knee
Det vanligaste symtomet på jumper’s knee är smärta i framsidan av knät. Det kan vara en dov smärta eller en skarp smärta när du rör på knät. Andra symtom inkluderar ömhet och svullnad runt knäskålen, svårigheter att sträcka ut knät och minskad styrka eller rörelseomfång.
Behandling och förebyggande
Att behandla hopparknä börjar med vila och undvikande av aktiviteter som orsakar smärta. Is, ultraljudsterapi, stretchövningar och sjukgymnastik kan också hjälpa till att minska symtomen. I vissa fall kan mediciner som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) förskrivas. Operation behövs sällan för att behandla jumper’s knee/jumper’s knee.
I förebyggande syfte är det viktigt att göra bra stretch- och styrketräningsövningar. Det är också viktigt att bibehålla en bra hållning vid löpning eller hoppning, att använda korrekt teknik när man utför aktiviteter som t.ex knäböj eller utfall, och bär stödjande skor som sitter bra.
Ta hjälp av en kiropraktor
Om du tror att du kan ha springerknä är det viktigt att ta hjälp av en läkare, t.ex. en kiropraktor. Göteborgs bästa Kiropraktor kan hjälpa till att identifiera orsakerna till din smärta och erbjuda behandlingar som hjälper till att minska symtomen och förbättra den övergripande funktionen. Du bör dock börja med att kontakta din läkare, som kan hänvisa dig till rätt personer.