Ett team av kinesiska forskare har nyligen gjort ett genombrott inom elbilteknik och påstår att de har funnit lösningen på en av de största hindren för elbilars spridning: batteriets laddningstid.
Forskarna har utvecklat en ny typ av batteri som kan laddas betydligt snabbare än de nuvarande litiumjonbatterierna.
Det nya batteriet använder en avancerad formel av nanomaterial som markant ökar hastigheten på jonöverföringen. Detta minskar laddningstiden från flera timmar till bara minuter.
Enligt forskarna kan detta batteri laddas från 0 till 80% på under 10 minuter.
Forskarna, som är baserade vid ett ledande tekniskt universitet i Kina, har även visat att batteriets livslängd inte påverkas negativt av den snabbare laddningsprocessen. Detta kunde tidigare vara en oro med snabbladdning, då det ofta kan försämra batteriets kapacitet över tid.
Detta tekniska framsteg kan innebära en revolutionerande förändring för elbilsmarknaden, där långa laddningstider har varit ett betydande hinder för många potentiella köpare. Med möjligheten att ladda batterier nästan lika snabbt som det tar att tanka en bil med bensin, kan fler tänkas överväga att byta till elbilar.
Dessutom arbetar forskargruppen på att skapa en kommersiell prototyp och har ingått partnerskap med flera stora biltillverkare. Dessa partnerskap skulle möjligtvis kunna påskynda implementeringen av den nya tekniken och göra den tillgänglig för konsumenterna inom de närmaste åren.
Införandet av denna teknologi kan också ha en betydande miljömässig påverkan, eftersom snabbare laddningstider möjliggör för fler att använda elbilar, vilket potentiellt kan minska koldioxidutsläppen avsevärt.